Automation

Honda 0 Sequence diperkenalkan melalui rekaan konsep Saloon, House Hub — ada brand H baru untuk EV

Spread the love


Honda 0 Series diperkenalkan melalui rekaan konsep Saloon, Space Hub — ada logo H baru untuk EV

Honda baru saja memperkenalkan mannequin Honda 0 Sequence, barisan mannequin elektrik yang akan dikeluarkan di peringkat international bermula pada 2026 nanti. Dua mannequin konsep dipertontonkan terlebih dahulu — Saloon dan House Hub — ketika pameran CES 2024 di Las Vegas, AS.

Honda 0 Sequence akan menjadi arah tuju dan pendekatan baru bagi syarikat itu bagi rekaan dan kejuruteraan, dengan prinsip yang mengatasi kekangan tradisional bagi pembangunan kenderaan bateri elektrik sebelum ini. Antara yang dimaksudkan ialah lantai lebih rendah, pemanduan autonomous, teknologi ketersambungan, prestasi dan kecekapan bateri.

Honda 0 Series diperkenalkan melalui rekaan konsep Saloon, Space Hub — ada logo H baru untuk EV

Konsep Saloon bakal menjadi rekaan flagship, dengan mensasarkan konsep yang mana rekaan rendah dan lebar kereta tersebut memberikan ruang dalaman yang maksimum. Di dalam, panel instrumennya menampilkan antaramuka manusia-mesin (HMI) yang bertujuan menawarkan operasi mudah dan ringkas, dengan bahagian dalaman lain memberikan “penglihatan cemerlang” dan posisi memandu sport.

Ia juga dilengkapi dengan penambahbaikan ciri steer-by-wire serta sistem kawalan pergerakan, dan dalam masa sama membolehkan kawalan kedudukan badan untuk pemandu menikmati gaya pemanduan EV yang lebih cekap. Mannequin produksi bagi rekaan Saloon ini dijangka akan diperkenalkan pada 2026.

Honda 0 Series diperkenalkan melalui rekaan konsep Saloon, Space Hub — ada logo H baru untuk EV

House Hub konsep pula dibangunkan dengan matlamat untuk memperkaya kehidupan harian pengguna. Ini dapat dilihat pada ruang kabinnya yang sangat luas dan terbuka untuk penglihatan yang lebih baik, dengan rekaan yang anjal dan bolehubah untuk disesuaikan oleh penumpang.

Semua mannequin Honda 0 Sequence juga akan dilengkapi dengan sistem ADAS, yang memanfaatkan teknologi dalam Honda Sensing Elite seperti yang diberikan kepada mannequin Honda Legend 2021 untuk pasaran Jepun, dengan pemanduan autonomous tahap 3. Selain itu, Honda juga sedang membangunkan perisian sistem operasi baru untuk Honda 0 Sequence.

Honda 0 Series diperkenalkan melalui rekaan konsep Saloon, Space Hub — ada logo H baru untuk EV

Untuk janaan kuasa, Honda 0 Sequence akan menggunakan e-Axles (terdiri daripada motor, inverter dan kotak gear) yang memaksimumkan kecekapan tenaga. Mannequin terawal siri ini akan dilengkapi bateri pengecasan pantas yang mampu mengecas dari 15%-80% dalam masa hanya 10 hingga 15 minit.

Tidak lupa, melalui mannequin konsep ini, Honda juga memperkenalkan brand H baru yang akan digunakan untuk barisan kenderaan elektriknya nanti. Berbanding brand H sedia ada, brand untuk EV ini menampilkan bahagian atas H dengan kaki yang lebih terbuka.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *