Automation

KTM Komuter Lembah Klang beri tambang percuma 24-25 Jan sempena Thaipusam – tren ekstra 23-26 Jan

Spread the love


KTM Komuter Lembah Klang beri tambang percuma 24-25 Jan sempena Thaipusam – tren ekstra 23-26 Jan

Sempena dengan perayaan Thaipusam yang bakal disambut pada 25 Januari 2024, Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) bakal memberikan tambang percuma kepada para penumpang KTM Komuter Lembah Klang selama dua hari iaitu pada 24 hingga 25 Januari ini. Perkara ini telah diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke yang berkata tambang percuma itu akan dikenakan semasa penumpang membuat imbasan masuk dan keluar di pintu automatik (ACG) stesen destinasi dalam tempoh berkenaan.

“Penumpang perlu mengakses pintu masuk dan keluar (ACG) untuk menikmati tambang tren KTM Komuter secara percuma menggunakan KTM Pockets, kad Contact ‘N Go, kad MyDebit, kad kredit, tiket QR fizikal dari kaunter atau menerusi aplikasi KITS.

“Kami menjangkakan seramai 250,000 orang akan menggunakan perkhidmatan komuter di Lembah Klang sepanjang tempoh empat hari tersebut dengan jumlah penumpang dijangka meningkat pada hari kemuncak iaitu Hari Thaipusam pada 25 Januari,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

KTM Komuter Lembah Klang beri tambang percuma 24-25 Jan sempena Thaipusam – tren ekstra 23-26 Jan

Dalam masa yang sama, beliau turut memaklumkan perkhidmatan KTM Komuter tambahan akan beroperasi tanpa henti selama empat hari bermula 23 hingga 26 Januari 2024, dengan 28 stesen beroperasi selama 24 jam sepanjang tempoh tersebut berbanding 26 stesen tahun lalu.

Katanya, sebanyak 33 perkhidmatan tambahan disediakan bagi laluan Batu Caves – Pulau Sebang – Batu Caves dan 39 perkhidmatan tambahan bagi laluan Batu Caves – Pelabuhan Klang – Batu Caves, menjadikan jumlah keseluruhan tren tambahan KTM Komuter yang disediakan pada kali ini adalah 72 perkhidmatan setiap hari.

“Perkhidmatan KTM Komuter tambahan akan bermula seawal 9.55 malam pada 23 Januari dari Stesen Pulau Sebang ke Stesen Batu Caves dengan kekerapan setiap sejam. Manakala tren dari Stesen Pelabuhan Klang ke Stesen Batu Caves akan bermula seawal 11.39 malam juga dengan kekerapan setiap sejam.

“Tiada perkhidmatan tren tambahan dari Tanjung Malim ke Batu Caves dan sebaliknya. Bagaimanapun, pengguna dari laluan ini boleh menaiki tren komuter dari Stesen Tanjung Malim ke Stesen Putra, Financial institution Negara, Kuala Lumpur dan KL Sentral dan membuat pertukaran tren KTM Komuter ke Batu Caves,” jelas beliau lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *