Automation

Mazda Spirit Racing dilancar bersama dua mannequin konsep – kemunculan semula Mazdaspeed?

Spread the love


Mazda Spirit Racing dilancar bersama dua model konsep – kemunculan semula Mazdaspeed?

Semasa Tokyo Auto Salon 2024 minggu lalu, Mazda telah melancarkan Mazda Spirit Racing, iaitu satu jenama baru yang akan memberi lebih fokus kepada prestasi. Bagi peminat jenama ini, ia boleh dilihat seakan kemunculan semula bagi Mazdaspeed.

Bersama pelancaran jenama itu, Mazda turut membawa dua mannequin konsep yang memberi gambaran kepada keistimewaan Mazda Spirit Racing dan akan diperkenalkan kepada pasaran. Ia antaranya diberitahu mendapat inspirasi daripada penglibatan Mazda dalam siri perlumbaan Tremendous Taikyu di Jepun.

Satu daripada mannequin konsep tersebut menggunakan asas daripada MX-5 dan dipanggil sebagai Mazda Spirit Racing RS. Ia menampilkan cat warna kelabu berkilat, dengan jalur yang bermula dari tengah bonet hingga ke however belakang.

Penambahan lain yang dibuat antaranya termasuk pelekat Mazda Spirit Racing pada badannya, package aerodinamik, brek lebih besar, kedudukan lebih rendah, rim dan tayar baru serta tetapan suspensi yang ditala semula. Pada bahagian dalam, kereta konsep ini mendapat tempat duduk Recaro dengan emblem dan tulisan Mazda Spirit Racing, tali pinggang jenis lumba serta roda stereng Alcantara.

Untuk mannequin konsep yang satu lagi, ia dipanggil sebagai Mazda Spirit Racing 3 dan menerima peningkatan sama seperti mannequin berasaskan MX-5 tadi, tetapi splitter hadapannya mempunyai bentuk yang berbeza serta dilengkapi sayap besar di belakang. Seperkara lagi yang boleh anda lihat, emblem serta lencana Mazda Spirit Racing diletakkan di banyak bahagian dua kenderaan ini, termasuk rim serta however belakangnya.

Sementara semua peningkatan ini sedap untuk dipandang, Mazda tidak menyatakan sebarang peningkatan yang berkenaan dengan enjin. Mereka cuma memberitahu, ia sekarang “masih di bawah pembangaunan, dengan sasaran menjadi kenderaan yang seronok dipandu, dari dalam bandar hinggalah ke dalam litar.”

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *