Automation

Proton S70 – penghantaran tertunda demi memastikan kualiti tinggi, pendaftaran pada 2023 akan jejas nilai

Spread the love


Proton S70 – penghantaran tertunda demi memastikan kualiti tinggi, pendaftaran pada 2023 akan jejas nilai

Meskipun sudah lebih dua bulan Proton S70 dilancarkan untuk pasaran, kelibatnya di atas jalan jarang sekali dapat dilihat. Semasa pembentangan prestasi perniagaan Januari lalu, pengeluar tempatan itu mendedahkan 109 unit sudah didaftarkan pada tahun 2023, tetapi itu mungkin hanya unit pandu uji untuk pengedar dan Proton mengaku penghantaran kepada pelanggan masih belum bermula.

Wakil kami mengajukan soalan berkenaan perkara ini semasa sesi pandu uji S70 dan timbalan CEO Proton, Roslan Abdullah mendedahkan terdapat dua sebab kenapa penghantaran kepada pelanggan tertunda. Pertama adalah demi memastikan kualitinya, sementara kedua adalah untuk mendaftarkannya pada tahun 2024 atas sebab nilai jualan balik (RV). Untuk alasan pertama, dua aspek disebut, iaitu alat ganti dan proses.

“Pengeluaran tidak perlahan, tetapi apa yang kami cuba jaga adalah memastikan kualitinya, kerana ini adalah mannequin baru bagi kami, dan kami perlu memastikan kematangan kualiti alat ganti serta proses – kematangan pemasangan. Stok sedang dikeluarkan, tetapi kami memeriksa secara terperinci demi memastikan kami tidak berhadapan dengan masalah sama seperti waktu kami terlalu bersemangat untuk menghantar kenderaan kepada pasaran sebelum ini,” kata Roslan.

Proton S70 – penghantaran tertunda demi memastikan kualiti tinggi, pendaftaran pada 2023 akan jejas nilai

“Kami sudah menerima pengajaran daripada apa yang berlaku sebelum ini dan kami tidak akan berbuat kesilapan yang sama, tetapi kami akan meningkatkan penghantaran bermula bulan ini,” tambah beliau tanpa merujuk kepada nama mana-mana mannequin.

“Kami melancarkannya pada 28 November, dan sudah tentu, ada pelanggan yang mahukan kenderaan mereka pada bulan Disember, tetapi akhirnya bila kereta itu diserahkan atau didaftarkan pada 2023, apabila masuk ke tahun 2024, meskipun untuk satu hari, nilai pasarannya akan terkesan. Selepas itu, isu nilai jualan balik akan datang kembali dalam masa tiga tahun, empat tahun atau lima tahun, hanya kerana beberapa hari,” jelas Roslan.

“Kami telah berhubung dengan pengedar kami untuk berkomunikasi dengan pelanggan kami. Tapi untuk bulan ini, kami sedang meningkatkan penghantaran. Pengeluaran adalah stabil, tetapi kami memeriksa secara teliti, memastikan (kualiti) kualiti dan alat gantinya, kerana beberapa alat ganti unik mannequin ini baru dibuat oleh vendor tempatan, jadi ini adalah sesuatu yang perlu kami ambil perhatian lebih berkenaan pemeriksaan,” kata Roslan.

Proton S70 – penghantaran tertunda demi memastikan kualiti tinggi, pendaftaran pada 2023 akan jejas nilai

Proton S70 dilancarkan untuk pasaran Malaysia dalam empat varian iaitu Govt, Premium, Flagship and Flagship X. Varian permulaan Govt dijual pada harga RM73,800, manakala Premium RM79,800 dan Flagship RM89,800. Jika anda mahukan bumbung suria, perakam video dan warna hitam eksklusif Quartz Black, ia hanya disediakan pada varian Flagship X yang dijual pada harga RM94,800.

Semua varian S70 dipacu oleh enjin tiga silinder turbo 1.5 liter, bersama padanan transmisi automatik klac berkembar tujuh kelajuan, mampu menghasilkan kuasa 150 PS dan tork 226 Nm. Ini adalah pakej enjin serta transmisi yang sama seperti X50 bukan Flagship.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *