Automation

Toyota GR Yaris facelift 2024 didedah di TAS – 304 PS/400Nm, pilihan 8AT, kabin lebih fokus pemandu

Spread the love


Toyota GR Yaris facelift 2024 didedah  di TAS – 304 PS/400Nm, pilihan 8AT, kabin lebih fokus pemandu

Selepas didedahkan secara rasmi pada Tokyo Auto Salon (TAS) 2020, GR Yaris hari ini sekali lagi menjadi tajuk besar dalam acara ubahsuai terulung di Jepun itu – ini dia GR Yaris facelift membuat kemunculan sulungnya di TAS 2024 pagi tadi!

Mannequin yang disegarkan kali ini bukan hanya melibatkan perubahan kosmetik pada sebelah luar, ia turut menampilkan rombakan drastik pada kabin, menerima tingkat taraf kuasa, malah turut menerima pilihan kotak gear automatik berbanding hanya ditawarkan dengan transmisi handbook sebelum ini.

Menurut Toyota, pembangunan GR Yaris ini tidak terhenti selepas ia dilancarkan empat tahun lalu. Mannequin produksi tersebut dibawa untuk berlumba bukan hanya dalam disiplin rali, malah pelbagai lagi format perlumbaan membolehkan ia terus dibangunkan menerusi kaedah “pembangunan-kereta mengutamakan-pemandu” dalam persekitaran ekstrem “rosak dan baiki semula” berulang kali.

Malah proses berkenaan turut disertai oleh pengerusi Toyota yang juga “Toyota Grasp Driver”, Akio Toyoda – atau lebih dikenali dengan nama alter ego Morizo ketika berlumba – bagi “menambahbaik prestasi kenderaan secara komprehensif”.

Toyota GR Yaris facelift 2024 didedah  di TAS – 304 PS/400Nm, pilihan 8AT, kabin lebih fokus pemandu

GR Yaris facelift 2024 ini masih dijana oleh enjin G16E-GTS 1.6 liter tiga silinder turbo yang sama seperti sebelum ini. Namun kuasa 272 PS dan tork maksima 370 Nm pada versi sebelumnya kini sudah dipertingkat bagi menghasilkan 304 PS dan tork maksima 400 Nm, atau 32 PS/30 Nm lebih berkuasa dari sebelum ini.

Toyota tidak memperincikan bagaimana kuasa berkenaan dicapai, namun angka kuasa kuda tersebut jelas menyamai bekalan kuasa yang sama seperti abangnya GR Corolla, malah tork GR Yaris facelift ini juga adalah 30 Nm lebih tinggi!

Dengan tenaga yang lebih tinggi dihasilkan oleh enjin, Toyota turut menawarkan opsyen Cooling Bundle. Bagi pelanggan yang memilih pakej ini, unit sub-radiator, package ambilan udara sejuk (CAI) dan juga penyembur air untuk unit intercooler akan dipasangkan di kilang ketika kereta ini diproduksi di GR Manufacturing facility.

Bagi mannequin handbook, ia masih menerima kotak gear handbook enam-kelajuan. Manakala bagi pilihan versi transmisi automatik yang baru ditawarkan menerusi mannequin facelift ini, ia dibekalkan dengan kotak gear lapan-kelajuan automatik yang diberi nama Gazoo Racing Direct Automated Transmission.

Toyota GR Yaris facelift 2024 didedah  di TAS – 304 PS/400Nm, pilihan 8AT, kabin lebih fokus pemandu

Seperti namanya, kotak gear ini dibina oleh sayap perlumbaan rasminya, Toyota Gazoo Racing (TGR). Menurut TGR, kotak gear ini mempunyai “kelajuan transmisi dan ketahanan yang boleh dinikmati oleh pelbagai jenis orang”, dan perisian kawalan transmisi tersebut telah dioptimakan untuk pemanduan sporty.

Kotak gear ini akan “belajar” bagaimana rentak pemandu memijak pedal brek dan pedal pendikit bagi membolehkan ia membuat anggaran lebih tepat bila gear perlu ditukar walaupun sebelum perubahan dalam tingkah laku kenderaan berlaku. Dengan itu gear akan ditukar secara automatik dalam tempoh masa hampir sama ketika pemandu berniat menukar gear tersebut, seterusnya akan memberikan tukaran gear yang hampir sama bagaimana pemandu profesional menukar gear, dakwa TGR.

Kotak gear AT ini didatangkan dengan penyejuk minyak ATF secara customary. Ia juga menggunakan materials geseran yang sangat tahan panas pada klac penukar gear, bersama penambahbaikkan dibuat pada perisian kawalan transmisi bagi memberikan ‘tukaran gear berkelas-dunia’, dakwa TGR lagi.

Dengan jumlah gear yang lebih banyak berbanding versi handbook, kotak gear automatik 8AT ini juga dapat memastikan enjin sentiasa berada pada lengkuk kuasa. Bagi varian RZ “Excessive efficiency”, LSD jenis torsen dipadankan secara customary.

GR Yaris facelift ini juga menerima satu lagi perincian pemanduan baharu yang digelar Drive Mode Choose. Menerusi fungsi ini, sistem stereng kuasa elektrik (EPS), penghawa dingin dan unit rangkaian kuasa (enjin dan kotak gear) akan menerima talaan spesifik Sport, Regular atau Eco yang boleh dipilih oleh pemandu. Manakala fungsi pemilih mod 4WD pula adalah sama seperti sebelum ini.

Casis asal GR Yaris yang sememangnya sangat tegar diberikan lebih penambahbaikkan pada mannequin facelift ini. Jumlah bolt yang mengikat badan kereta kepada penyerap hentak telah ditambah dari hanya satu kepada tiga bagi mengelakkan jajaran roda berubah ketika pemanduan, seterusnya meningkatkan enter stereng serta memberikan kestabilan kawalan lebih baik.

TGR turut menambah bilangan titik kimpalan (spot weld) sekitar 13% lebih banyak dan menambah jumlah kawasan di mana perekat sturktur digunakan sekitar 24% lebih banyak bagi memberikan ketegaran badan lebih tinggi, seterusnya memberikan pengendalian dan keselesaan ketika memandu.

Satu lagi ciri baharu pada GR Yaris facelift ini adalah Circuit Mode. Menerusi mod ini, ia akan memberikan talaan paling optima bagi pemanduan di litar dengan memberikan fungsi termasuk kawalan anti-lag, pengehad kelajuan dikurangkan sebaik sahaja kereta memasuki litar (dikesan melalui GPS), kipas enjin yang berpusing pada kelajuan penuh dan juga penunjuk penukar gear diberikan pada paparan instrumen. Setiap fungsi ini turut boleh diubah menerusi aplikasi telefon pintar.

Sekali tengok bahagian luaran GR Yaris ini memang menerima banyak perubahan. Dan perubahan-perubahan ini sebenarnya bukan hanya bersifat kosmetik kerana ia berfungsi bagi meningkatkan prestasi. Pada bahagian hadapan, gril pada bahagian bawah menampilkan mesh logam yang sangat nipis bagi mengurangkan beratnya, namun ia masih sangat kuat serta menyerlahkan tulisan “GR 4” pada elemen sarang lebah tersebut.

Manakala kemasan pada bahagian bawah kedua-dua sisi bampar hadapan direka agar ia boleh diasingkan dari bahagian utama, bagi memudahkan sebarang pembaikan atau restorasi dibuat dengan lebih mudah. Liang aliran udara juga direka lebih besar untuk penyejukkan yang lebih baik.

Terdapat juga liang udara pada bahagian sisi bagi mengeluarkan haba dari unit sub-radiator dan penyejuk minyak ATF. Liang udara pada bahagian bawah bampar belakang direka bagi membebaskan aliran udara bawah lantai, membolehkan daya seretan dikurangkan dan haba dari peredam bunyi juga dialir keluar.

Kluster lampu belakang baharu pada GR Yaris ini juga direka bukan hanya untuk rupa semata-mata. Menurut TGR, bahagian atas dan bawah lampu tersebut menampilkan rekaan yang boleh mengurangkan risiko kerosakan serta memberikan penglihatan lebih baik. Lampu brek ketiga juga tidak lagi diletak pada spoiler belakang, sebaliknya diasingkan bagi membolehkan spoiler tersebut direka lebih baik. Emblem Toyota juga tidak lagi dilekat pada pintu hatch GR Yaris facelift ini.

Toyota GR Yaris facelift 2024 didedah  di TAS – 304 PS/400Nm, pilihan 8AT, kabin lebih fokus pemandu

Masuk ke kabin pula, perubahan lebih drastik diberikan terutamanya pada bahagian papan pemuka. Jika anda rasa papan pemuka GR Yaris facelift ini pelik, ia sebenarnya lebih mengutamakan pemandu dan direka diinspirasikan dari jentera lumba GR Yaris yang digunakan dalam perlumbaan Tremendous Taikyu Endurance dan dan juga Kejohanan Rali Jepun.

Bahagian konsol tengah papan pemukan berkenaan telah dipalingkan 15 darjah menghadap pemandu, bagi memudahkan segala paparan dilihat dan juga suis pada bahagian tersebut mudah dicapai oleh pemandu. Bagi mannequin handbook, tombol gear telah dinaikkan 75 mm lebih tinggi berbanding tombol gear pada mannequin CVT sebelumnya. Toyota turut menawarkan opsyen tuil brek tangan yang terletak bersebelahan tombol gear seakan brek tangan jentera WRC sebenar untuk varian RC yang dijual untuk diubah menjadi kereta lumba.

Berbeza dari versi pre-facelift yang hanya menampilkan paparan meter analog, mannequin kemaskini ini menerima paparan instrument digital penuh dengan skrin 12.3-inci. Skrin berkenaan memberikan lebih banyak maklumat seperti suhu ATF bagi mannequin automatik, penunjuk posisi gear dengan amaran tukaran gear, rekaan susunan meter berbeza mengikut mod pemanduan dan pelbagai lagi.

Rekaan tempat duduk hadapan GR Yaris baharu ini mungkin nampak sama seperti sebelum ini. Namun sebenarnya Toyota telah merendahkan posisi duduk sebanyak 25 mm, selari dengan kedudukan roda stereng yang juga kini lebih rendah.
Sudut pandangan pada cermin depan juga kini lebih baik kerana kedudukan cermin pandang hadapan di tengah telah dialih lebih ke atas serta konsol tengah telah direndahkan lagi 50 mm.

Segala kelengkapan pada GR Yaris facelift ini membolehkan ia menampilkan spesifikasi yang lebih baik dari mannequin hardcore Yaris GRMN yang didedahkan tahun lalu. Namun bagi pemilik GR Yaris sedia ada yang mahukan prestasi sama seperti GR Yaris baharu ini, Gazoo Racing turut menawarkan package prestasi bagi membolehkan kereta anda mencapai angka kuasa menyamai mannequin kemaskini ini, lengkap dengan emblem khas bagi menandakan ia telah menerima tingkat taraf tersebut.

Ketika berlangsungnya TAS 2024 ini, Toyota turut mengumumkan mannequin konsep GR Yaris RZ “Excessive efficiency・Sébastien Ogier Version” dan GR Yaris RZ “Excessive efficiency・Kalle Rovanperä Version” disahkan akan diproduksi diasaskan dari mannequin facelift ini. Versi sebenar kedua-dua mannequin edisi khas tersebut akan didedahkan di pusingan pertama WRC tahun ini iaitu Rally Monte Carlo 2024 yang akan berlangsung pada hujung bulan ini.

GALERI: Toyota GR Yaris RZ Excessive Efficiency facelift 2024

GALERI: Toyota GR Yaris facelift 2024 RR x Develop Idea

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *