Automation

Volvo Automobile Malaysia jual 2,694 unit kereta pada 2023 – 18% adalah EV, lebih tinggi dari purata jualan world

Spread the love


Volvo Car Malaysia jual 2,694 unit kereta pada 2023 – 18% adalah EV, lebih tinggi dari purata jualan global

Volvo Automobile Malaysia (VCM) hari ini mengumumkan bahawa ia berjaya menjual sebanyak 2,694 unit kenderaan sepanjang tahun 2023. Dari jumlah keseluruhan itu, 71% adalah dari model-model Recharge (yang menerima teknologi elektrifikasi termasuk hibrid) dan 18% daripadanya adalah mannequin elektrik penuh (EV).

Ini menunjukkan bahawa VCM telah mencapai jualan EV yang lebih tinggi dari purata jualan EV world Volvo Vehicles bagi 2023 iaitu 16% dari jumlah jualan keseluruhan. Walau bagaimanapun pencapaian ini masih lagi jauh dari sasaran syarikat itu yang ditetapkan pada 2022 iaitu untuk mencapai jualan EV 75% dari jumlah keseluruhan menjelang 2025.

Malah angka jualan keseluruhan tahunan yang dicatatkan pada tahun lalu ini adalah 16% lebih rendah dari rekod jualan 3,194 unit yang dicatatkan pada 2022. Namun dengan berjaya menjual sebanyak 71% mannequin Recharge, ia menjadi satu lagi pencapaian buat VCM kerana untuk pasaran world Volvo Vehicles 2023, angka purata jualan model-model Recharge hanyalah 38% dari jumlah keseluruhan.

Volvo EX30 (kiri) dan EX90 (kanan) yang bakal dilancarkan di Malaysia tahun ini.

Ini membolehkan Malaysia tersenarai dalam 15 pasaran Volvo di seluruh dunia mencatatkan peratusan jualan model-model Recharge yang tinggi, membuktikan penerimaan yang baik terhadap teknologi plug-in hybrid (PHEV) dan EV di sini.

“2023 adalah tahun yang transformatif bagi kami kerana kami beralih ke arah masa depan elektrik sepenuhnya. Semua mannequin elektrik sepenuhnya kami kini dijual terus pada platform jualan dalam talian kami untuk perjalanan pemilikan yang selamat, telus dan tanpa kerumitan. Walaupun menunjukkan penurunan jualan yang sedikit, kami amat berbangga kerana telah mempertahankan bahagian segmen kami memandangkan kami berada di antara kitaran produk tanpa pelancaran baharu tahun lepas,” kata Charles Frump, pengarah urusan VCM.

Untuk 2024, VCM dijangka bakal melancarkan dua mannequin EV generasi Volvo di sini iaitu SUV kompak EX30 dan juga SUV mewah EX90.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *